De vrouwen van de familie Peazant, onderdeel van de West-Afrikaanse Gullah-gemeenschap, worstelen met het behoud van hun culturele erfgoed wanneer een deel van de familie naar het Amerikaanse vasteland wil migreren.
Aan het begin van de 20ste eeuw vestigt de Gullah-gemeenschap zich op de Sea Islands, vlakbij de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Deze vrijgemaakte afstammelingen van tot slaaf gemaakte West-Afrikanen hebben veel tradities overgenomen van hun voorouders en bewaken hun culturele erfgoed en folklore. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op hun migratie naar het Amerikaanse vasteland. Het betekent een stap verder weg van hun oorspronkelijke wortels met alle gevolgen van dien.
In 1991 was Daughters of the Dust de eerste grote bioscoopfilm van de Zwarte vrouwelijke filmmaker Julie Dash. De film ontving veel lovende kritieken.
In samenwerking met het UCLA Film and Television Archive is de film onder toeziend oog van cameraman Arthur Jafa met de juiste kleurcorrectie gerestaureerd. Waardoor iedereen de film eindelijk in de kunstzinnige vorm kan zien die Julie Dash voor ogen had.
Mijlpaal van de zwarte cinema
– NRC
Lyrisch, loom en een moderne klassieker
– Trouw
Sfeervol, zintuiglijk portret dat naar verluidt een belangrijke inspiratiebron was voor Beyconcés visuele album Lemonade.
– VPRO Cinema
Daughters of the Dust is en blijft een uniek werk.
– de Volkskrant
Fantastisch filmgedicht
– de Filmkrant
Deze film bekijken?
Klik hieronder op de knop ‘Bekijk de film’. Je wordt naar een nieuwe pagina geleid waar je de betaling kunt doen. Vervolgens krijg je een e-mail met daarin een link naar de film.
Genre
Drama
Land
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten
Taal
Engels
Ondertitels
Nederlands
Regisseur
Julie Dash
Distributeur
Full Color Entertainment
Deze films vind je vast ook interessant
Jinn
Verfrissende coming-of-age over identiteit, eerste liefde en veranderende familierelaties
Oema foe Sranan
Volg vier vrouwen in Suriname in de jaren rond de onafhankelijkheid
Alledaagse waardigheid
Ida Does duikt in het werk van antiracisme-pionier Philomena Essed