Pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname: dat overheerst in het leven en werk van schrijver en dichter Edgar Cairo. Het is beklemmend aanwezig in Cindy Kerseborn’s documentaire ‘Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd’.
Edgar Cairo overleed in 2000. Met tomeloze energie en kracht heeft hij geprobeerd de tegenstellingen te overwinnen, die tussen Surinamers onderling en tussen Surinamers én gevestigde Nederlanders heersen. Terugkerende thema’s in het werk van de schrijver, dichter, performer en schilder zijn huidskleur en sekse, maar bovenal de onverwerkte koloniale erfenis.
De zwaar getourmenteerde Cairo werd in Nederland academicus, maar voelde zich tegelijk altijd een Creoolse volksjongen. Hij onderzocht de invloed van het witte denken en de daarmee samenhangende taal in het hoofd van een zwarte Creool. Cairo ontwikkelde zijn eigen taal, een mix van Sranantongo en Nederlands die je nu nog terug hoort in de Nederlandse straattaal. Hij legt met zijn werk open wat anderen liever met schaamte bedekken. Zijn uitgebreide oeuvre bestaat niet alleen uit literatuur en poëzie, maar ook uit tweehonderd schilderijen, die met dezelfde passie, ongeduld en avontuurlijkheid zijn gemaakt als zijn geschreven werk.
Deze film bekijken?
Klik hieronder op de knop ‘Bekijk de film’. Je wordt naar een nieuwe pagina geleid waar je de betaling kunt doen. Vervolgens krijg je een e-mail met daarin een link naar de film.
Genre
Documentaire
Land
Suriname
Taal
Nederlands
Sranantongo
Ondertitels
Deze film is niet ondertiteld
Regisseur
Cindy Kerseborn
Distributeur
Full Color Entertainment
Deze films vind je vast ook interessant
Daughters of the Dust
Visueel betoverend en experimenteel portret van drie generaties vrouwen
Jinn
Verfrissende coming-of-age over identiteit, eerste liefde en veranderende familierelaties
Test Pattern
Fijnzinnig relatieportret van een gemengd stel dat zich door bureaucratie worstelt